Chinees en Japans schilderen en kalligrafie beginners

Chinees en Japans schilderen en kalligrafie

Japans Zen-schilderen Sumi-E

Sumi-E is een samengesteld Japans woord en betekent zwarte inktschilderingen. Bron van het Japanse penseel-schilderen is de Chinese inktschrijfkunst van kalligrafie.

Sumi-E wordt ook Zen-schildering genoemd. Zen is een samengaan van Boeddhistische en Taoïstische ideeën. Chinese monniken hebben hun leer vanuit China naar Japan meegenomen en daar is het bekend geworden onder de naam Zen boeddhisme.

Basisprincipe van Sumi-E is de kracht van eenvoud, maximale creatie van verbeeldingskracht met minimale penseelstreken en spaarzaam gebruik van kleuren. Het is een meditatieve manier van schilderen.

Tijdens de cursus kun je de traditionele manier van inktwrijven op inktsteen en de penseelhouding aanleren. Daarna gaan we verder met inktpenseelstreken op rijstpapier oefenen zoals bamboe, Enso (Zen-Cirkel) enz. Enso symboliseert verlichting, kracht, het universum en het “alles”, de leegte.

Chinese schilderkunst

Chinese schilderkunst heeft een lange geschiedenis. De basis ligt bij de Chinese kalligrafie en wordt beoefend met speciale penselen, inkt en verf op rijstpapier of zijde.

In China zijn er veel verschillende schilderstijlen te zien, zowel de literaire inktschildering als ook de kleurrijke contourschilderingen. De vrije schilderstijl ligt op eenvoud, simplificeren tot de essentie, zowel in afbeelding en ook in poëtische schrift. Het gedachtengoed is een kosmisch universum en ligt ten grondslag aan het Taoïsme en het Boeddhisme. Het is niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk werk. Chinezen beschouwen dit als een meditatievorm.

Het is toegankelijk voor iedereen. U leert tijdens deze cursus eerst de penseelhouding en inktpenseelstreken via de Chinese kalligrafie. Daarna de basistechniek van bamboe, bloemen, vogels, landschappen of gaat u zich verdiepen in Chinees kalligraferen.

De docent studeerde zowel in China als in Nederland aan de kunstacademie. Zij beoefent al vele jaren de Chinese schilderkunst en schrijft hierover ook lesboeken.

Kijk voor enkele voorbeelden op www.china-art.nl.

 

12.45 – 15.15 Chinees en Japans schilderen en kalligrafie gevorderden, ga naar aanmelden gevorderden
15.30 – 17.30 Chinees en Japans schilderen en kalligrafie beginners: deze pagina

Tijd

maandag
3:30 pm - 5:30 pm

Datum

sep 09 2024 - nov 18 2024
  • Aantal: 10
  • Prijs : € 185,-
  • Materiaal: excl. materiaal

Docent / Begeleider


Informatie aanvragen

Chinees en Japans schilderen en kalligrafie beginners
Die plaatsvindt op: Maandag

Te beginnen op: 9 september 2024
Tijdstip: 15.30-17.30 uur

Aanmelden

Chinees en Japans schilderen en kalligrafie beginners
Die plaatsvindt op: Maandag

Te beginnen op: 9 september 2024
Tijdstip: 15.30-17.30 uur

* verplicht veld