Lezing en Expositie Breitner

Lezing Breitner en de Amsterdamse School

Lezing en Expositie Breitner

26 mei
Lezing: ‘Breitner en de Amsterdamse School’
en
Expositie: Werk geïnspireerd op Breitner.

Aanvang lezing: 19:30
Deur open: 18:30
Toegang gratis voor Vrienden van SAKB KunstLokaal, overige € 5,00

 

Lezing: ‘Breitner en de Amsterdamse School’.

Kunsthistoricus Aldwin Kroeze duikt met ons in het leven van een van de meest markante kunstenaars uit onze Nederlandse geschiedenis.

‘Geboren in Rotterdam (1857) kwam Breitner via den Haag en Parijs naar Amsterdam waar hij de motor werd van wat we tegenwoordig de Amsterdamse School noemen in de schilderkunst’, vertelt Aldwin. ‘Vanuit de toenmalige vooral Hollandse context zullen we Breitner leren kennen als mens van zijn tijd, maar vooral ook als maker. Waar lagen zijn fascinaties en hoe kwam hij tot zijn kunstwerken? Dit zal worden gebracht in relatie tot meerdere van zijn kunstvrienden. De twee belangrijkste daarbij zijn onder andere Isaac Israëls en Willem Witsen. Ook zij vertegenwoordigen de Amsterdamse School; elk op eigen wijze.’

Via hen en anderen leren we ook Amsterdam kennen waar in die tijd naarstig wordt gebouwd aan grote boulevards, maar waar ook mensen wonen met een werkdag die dikwijls zelfs langer was dan 24 uur. Breitner bracht het allemaal op zijn eigen manier en via zijn eigen werkproces in beeld. Zo leren we de stad kennen, de bijbehorende ‘school’, maar vooral ook Breitner.

Breitner, getekend door zijn vriend Willem Witsen, 1887
Breitner, getekend door zijn vriend Willem Witsen, 1887

Aldwin Kroeze (1971) vertelt over zichzelf: ‘Als Kunst- en Cultuureducator werk ik vanuit een brede basis van zowel praktische als theoretische betrokkenheid met de beeldende kunst. De moderne westerse periode speelt hierbij de hoofdrol. Graag neem ik anderen mee op deze ontdekkingstocht en dat gebeurt in de context van zowel meerdere Kunstacademies, kunstkringen en volwassenenonderwijs als via tijdschriften, musea en culturele reisorganisaties.’

Aldwin Kroeze
Aldwin Kroeze

 

Expositie: Werk geïnspireerd op Breitner.

Te bezichtigen voor aanvang van de lezing en tijdens de pauze.

2023 is bij SAKB KunstLokaal uitgeroepen tot Breitnerjaar. Alle deelnemers werden uitgenodigd werk te maken dat was geïnspireerd op Breitners onderwerpen, zijn werk of de periode waarin hij leefde (rond 1900). Exact kopiëren was niet toegestaan.

Hierop werd enthousiast gereageerd en de resultaten zijn zo verrassend dat wij de bezoekers van deze avond graag alvast een voorproefje willen geven. Daarom hebben wij speciaal voor deze avond een expositie samengesteld van tot nu toe in het kader van het Breitnerjaar gemaakte werkstukken in diverse cursussen, Open Ateliers en workshops.

 

Zelf aan de slag? Inspiratie vind je op de Breitnerpagina.

Tijd

vrijdag
7:30 pm - 9:30 pm

Datum

mei 26 2023
Verlopen!