Nieuwjaarsreceptie 2023

Tijdens de nieuwjaarsreceptie op 14 januari luidde wethouder Herbert Raat in de rol van Breitner himself dit Breitnerjaar in.
Nieuwjaarsreceptie 2023 SAKB KunstLokaal

Nieuwjaarsreceptie 14 januari 2023

Breitner bij SAKB KunstLokaal

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de schilder George Breitner overleed. Voor SAKB KunstLokaal een reden om van 2023 het ‘Breitnerjaar’ te maken. Tijdens de nieuwjaarsreceptie op 14 januari luidde wethouder Herbert Raat in de rol van Breitner himself dit Breitnerjaar in.

Gekleed in de zwarte jas van een rokkostuum en met een hoge hoed op, speelde Herbert Raat zijn rol overtuigend. Hij ging twee doeken die voor hem klaar stonden, afschilderen. Intussen vertelde Hans Jansen, voorzitter van SAKB KunstLokaal, het een en ander over het leven en het werk van George Breitner. Aanvankelijk hoorde hij tot de Haagsche School, zoals Israëls en Mesdag. Hij schilderde veel in de duinen. Wie kent zijn ruiters in de duinen niet? Zijn schilderijen waren licht en luchtig, op en top impressionistisch. Later, in Amsterdam, ging hij zich toeleggen op stadsgezichten, waarbij de mensen in het straatbeeld centraal stonden. Deze schilderijen zijn donkerder, het regent er vaak of er ligt sneeuw. Breitner was niet alleen schilder, hij was ook fotograaf. Vaak maakte hij snapshots op straat en werkte die later uit tot schilderij. Breitner ging om met de tachtigers, een groep schrijvers die vernieuwing zocht. Hans noemde onder andere Kloos, Van Eeden, Van Deijssel, Gorter.

Nieuwjaarsreceptie 2023 SAKB KunstLokaal

2023

In dit jaar zal er tijdens cursussen en workshops inspiratie worden gezocht bij de techniek en de heel eigen sfeer van Breitner’s werk. Op de Open Dag op zondag 3 september wordt al dit werk tentoongesteld in een grote Breitnertentoonstelling. Ook wordt aandacht besteed aan de invloed op Breitner van de Japanse kunst. Denk aan het meisje in kimono. Het plan is om op de Open Dag zo’n ruimte na te bouwen, zodat bezoekers zich kunnen laten portretteren in kimono. En er staan nog meer activiteiten op het programma.

Herbert Raat zei dat hij veel verwachtte van het werk dat in dit kader gemaakt gaat worden en dat de gemeente overweegt om twee van deze werken aan te kopen.

Voor SAKB KunstLokaal was 2022 een roerig jaar. Veel vrijwilligers moesten door persoonlijke omstandigheden hun taak neerleggen. Hans bedankte hen voor al hun inzet en verwelkomde de nieuwe secretaris in de persoon van Hennie van Rijn. Verder wordt nog gezocht naar vervangers. Wie het leuk vindt om in een prettige sfeer wat klusjes te doen, ofwel praktisch ofwel administratief, is van harte welkom. Geef je op via info@sakb.nl of via het contactformulier.

Lees verder: 2023 Breitnerjaar bij SAKB KunstLokaal (Nieuwsbericht) en Breitnerpagina (Doe mee!)

Meer foto’s op Facebook:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp