Interview met Femke van Os
Beeldend kunstenaar, docent en adviseur cultuureducatie
Tussen de weilanden rondom Mijdrecht, waar Femke van Os in 1993 werd geboren, ligt haar reis naar creativiteit en onderwijs. Femke is docent tekenen, maar bovenal een gepassioneerd kunstenaar. Femke vertelt over haar fascinaties: “Ik heb geloof ik altijd al iets met creativiteit gehad. Als kind was ik graag bezig met zelf dingen bedenken, tekenen en knutselen. Op de middelbare school vroeg een vriendinnetje me om mee te gaan naar de kunstacademie. Dat was het moment dat ik echt verliefd werd op kunst. Zij vond het niets, maar ik wist: dit is waar ik wil zijn!”.
Na die eerste stappen in de kunstwereld ging Femke naar de Kunstacademie in Utrecht (nu HKU). “Op mijn zestiende volgde ik de opleiding Fine Art and Design in Education, waarbij ik kennis maakte met uiteenlopende materialen en technieken. Ook was er de mogelijkheid om samen te werken met studenten muziek en theater. Mijn afstudeerproject werd een enorme kleurpotloodtekening en ik werkte samen met anderen aan een theatervoorstelling. Na de academie ben ik de wereld gaan verkennen samen met een vriendin. We noemden het ‘Pleidooi voor verwondering’ – een soort reis om de tijd te vertragen en de schoonheid van kunst te ervaren. We hebben prachtige steden als Parijs, Barcelona en Rome bezocht en veel inspirerende kunstwerken gezien die we voorheen enkel kenden uit onze studieboeken.”
Femke’s docentschap begon bij Atelier De Kromme Mijdrecht. Ze beschrijft die ervaring als een mooie eerste stap die haar de kans gaf om te groeien en haar eigen stijl te ontwikkelen. Later mocht ze Brigit Hamer opvolgen bij de SAKB. Het combineren van lesgeven met haar eigen creativiteit blijft een uitdaging. “Het vraagt constant om een balans tussen het zelf tekenen en het verdienen van de kost. Dit jaar heb ik meer structuur gevonden. Twee dagen voor de klas, twee dagen als cultuurverbinder en adviseur, en de overige dagen werk ik aan mijn eigen tekeningen. Daarnaast is er elke avond tijd voor dans of sporten – een absolute uitlaatklep!”
Als we het hebben over haar kunstwerken, legt Femke uit wat ze probeert te verbeelden in haar kleurpotloodtekeningen. “In mijn tekeningen vind je vooral vrouwen – portretten, close-ups en soms afbeeldingen van top tot teen zelfs in meer dan levensgroot formaat. Deze jonge vrouwen zijn op zoek naar hun identiteit en in die onzekerheid vinden ze houvast in de overweldigende natuur. Het mooie is dat deze krachtige vrouwen geen bescherming nodig hebben; ze putten kracht uit eerdere moederfiguren en vrouwelijke helden om hen heen. De thema’s die steeds terugkomen in mijn werk zijn identiteit, verlangen, droom-werkelijkheid en (on)schuld. Het gaat erom hoe vrouwen zich verhouden tot de wereld en tot zichzelf en welke verhalen en ervaringen hen vormen.”
Greet de Kuiper
Dit artikel komt uit het Vriendenmagazine van november 2024. Ook het Vriendenmagazine ontvangen? Word nu Vriend en steun ons voor € 38,- per jaar.